,

Rouwen na een echtscheiding/relatiebreuk

 Rouwen na een echtscheiding/relatiebreuk

Rouwen is een normaal proces van aanpassing aan een grote verandering in het leven. Zo’n rouwproces voelt als een rollercoaster van emoties. Alsof je heen en weer schiet tussen verdriet, spijt en angst voor het onbekende. Maar ook boosheid naar degene die je als “schuldige” aanwijst voor jouw verdriet, somberheid, zelfs opluchting kunnen voorbij komen. Want hoe veel je ook zal missen aan dat wat je verloren hebt, er zijn altijd dingen die je beslist niet zal missen uit je “vorige” leven. Het maakt daarbij nauwelijks uit of je rouwt om het verlies van een dierbare of om een relatiebreuk/echtscheiding.

Het rouwen begint op het moment dat het besluit genomen is om de relatie te stoppen

 

Jullie hebben waarschijnlijk al een hele periode van conflicten, onbegrip, verwijten en ijzige stiltes achter de rug. Je voelt de pijn van alle kwetsuren die veroorzaakt zijn door gedrag van de ander. Vervolgens wordt er van je verwacht dat je zomaar over die kwetsuren heen stapt, om de relatie goed af te kunnen hechten. Dat goed afhechten is vooral heel belangrijk als jullie gezamenlijke kinderen hebben. Omdat jullie samen jullie relatie verliezen, is het belangrijk om daar ook samen om te rouwen.

rouwen na scheiding, relatiebreuk

Het zien van de pijn van de ander om dit verlies helpt je om te verzachten. Je beseft niet eens dat zowel bij jezelf als bij je partner onder alle boosheid de pijn om het verlies zit. Hoe mooi is het om die pijn met elkaar te kunnen delen, tegen elkaar uit te spreken hoe ontzettend jammer het is dat jullie niet samen verder kunnen.

 

 

 

In zo’n sfeer wordt het zoveel makkelijker om samen te bespreken hoe de zorg voor de kinderen geregeld wordt en hoe jullie de relatie in praktische zin afsluiten. Daarna kunnen jullie starten aan jullie nieuwe leven, zonder elkaar . Vaak ga je dan pas echt beseffen welke impact deze stap op je leven heeft. Lees over dit onderwerp ook eens mijn blog: Hoe word je weer gelukkig na een relatiebreuk?

De scheiding is geregeld, alle praktische zaken afgerond. En dan????

Dan kom je er aan toe om je nieuwe leven in te kleuren. Dit kan gepaard gaan met vreugde en opluchting, maar ook met onzekerheid, verdriet en somberheid. Naarmate je meer went aan de nieuwe situatie, wordt de pijn om het verlies zachter, milder. Rouwen is geen proces met een duidelijk eindpunt.

De periodes waarin je vol in het verdriet zit, nauwelijks energie hebt om je bed uit te komen zullen langzamerhand korter worden. Deze periodes zullen afgewisseld worden met tijden waarin je het leven weer oppakt. Belangrijk is om het verlies wel een plek te geven in je nieuwe leven, duw het niet weg.

Bij gezond rouwen hoort de beweging tussen verdriet om het verlies en je leven weer inkleuren met dit verlies. Merk je dat je blijft hangen in het grote verdriet om het verlies, zonder in beweging te kunnen komen, maak dan een afspraak bij praktijk de BergWeg.  Ik ga graag met jou op zoek naar manieren, die bij jou passen, om je leven weer in beweging te krijgen.