, ,

Is rouwtherapie noodzakelijk om goed te kunnen rouwen?

Is rouwtherapie noodzakelijk om goed te kunnen rouwen?

verlies, toekomst, perspectiefRouw is niet alleen aan de orde bij het verlies van een dierbare, het is een veel breder begrip. Rouwen is een proces van aanpassing aan een grote verandering in het leven. Dus  ook bij een relatiebreuk, bij het verlies van je baan, van gezondheid, van toekomstperspectief enz.

Bijvoorbeeld als het niet lukt om zwanger te raken, terwijl bij jullie beeld van de toekomst kinderen horen. Dan moet je langzaam het idee van een gezin los gaan laten. Een rouwproces  is een pijnlijk proces, waarbij allerlei emoties langs komen. Toch is het zeker niet altijd nodig om daarvoor rouwtherapie te volgen.

Wat kan rouwtherapie toevoegen aan een rouwproces?

Pas als het voelt alsof je blijft hangen in je verdriet, er geen beweging gemaakt kan worden richting je leven leiden mét  het verlies, kan rouwtherapie iets toevoegen aan je proces. Daarbij gaat het niet om het wegwerken of oplossen van verdriet, maar om het proces van loslaten en verbinden, het integreren van het verlies in het leven, zonder de verbinding te verliezen. Rouwen is een beweging, tussen loslaten en verbinding, tussen verlies en herstel. Het proces gaat steeds heen en weer tussen de pijn om het verlies, de stilstand en de stappen naar herstel. Zolang je deze beweging blijft voelen, maak je een gezond rouwproces door. Dan is therapie niet persé nodig.

Hoe kan therapie helpen om het rouwproces in beweging te brengen/houden?

Een gedicht van Wilma van Ophem geeft goed weer hoe een rouwproces verloopt:

Val
Ik val steeds dieper in dit gat.
Vertel me toch, waarom moet dat?
Toe, antwoord mij nu toch een keer
en zeg me alsjeblieft,
Wanneer eindigt dit gat waarin ik val?
Want dat het diep is weet ik al.
Toe, zeg het mij, ik wil niet klagen,
maar ik, ik kan het niet verdragen.
Wanneer is dit achter de rug?
Ik wil zo graag weer eens ‘terug’.
Terug naar het ‘gewone’ leven,
om dit ‘verlies’ een plek te geven.

Ik zet verschillende interventies in tijdens de begeleiding van mensen die vast zitten in hun rouw. We beginnen met onderzoeken WAT je precies hebt verloren en hoe dat van invloed is op de kwaliteit van je leven. Vervolgens gaan we onderzoeken wat je nodig hebt, om je leven opnieuw vorm te kunnen geven.