,

Hoe word ik weer gelukkig na een relatiebreuk?

Hoe word ik weer gelukkig na een relatiebreuk?

gelukkig na een relatieNet zoals het zinloos is om een dode plant water te geven,  is het ook zinloos om energie te steken in een relatie die “dood” is. Sterker nog, de energie die er  in die fase nog ingestoken wordt, is vaak boze, gefrustreerde energie. Als de liefde echt over is, bij een van jullie, of bij beiden, is het vooral nog van belang om de “draadjes zonder rafels af te hechten”.

Hiermee doel ik op de weg die je nog kan gaan om ervoor te zorgen dat jullie samen zo goed mogelijk,  vooral met begrip voor elkaars pijn, die zichtbaar wordt door gedrag wat moeilijk is voor de ander, zoals boosheid, terugtrekken, verwijten, uit elkaar kunnen gaan. Dit is vooral heel belangrijk als jullie gezamenlijke kinderen hebben. Lees mijn vorige blogs over hoe relatietherapie kan werken om de relatie weer vlot te trekken en als dat er niet meer in blijkt te zitten, welk aandeel relatietherapie kan leveren om “in harmonie” uit elkaar te gaan.

De SCHIP-aanpak

De SCHIP-aanpak is een unieke aanpak voor relaties die zich in slecht weer bevinden en/of uit lijken te draaien op een vechtscheiding. De aanpak werkt vanuit het perspectief van rouw. Het is van belang om de rouw om dit verlies samen te verwerken. Het doel is om uiteindelijk samen een betere verbinding aan te gaan, die recht doet aan de nieuwe situatie, om zo “partners in ouderschap” te kunnen worden.

We kunnen er gerust vanuit gaan dat, voordat het besluit genomen is om de relatie te beëindigen, er veel momenten zijn geweest waarop jullie jezelf enorm gekwetst, boos, gefrustreerd, machteloos enz.  hebben gevoeld door het gedrag van de ander. Deze kwetsuren werken door is het proces om de relatie te beëindigen. Hierdoor ontstaan steeds conflicten. Het blijkt makkelijker om boos te zijn dan de pijn over het verlies van de relatie aan elkaar te tonen. Doorgaans hebben beide partners geen idee waar hun (ex) partner last van heeft, mee worstelt. Wel gaan beiden gebukt onder het gedrag van de ander, dat voortvloeit uit die gevoelde pijn.

Veelal is het vertrouwen in elkaar, door emotionele afwezigheid of seksuele ontrouw, weg omdat alles wat de partner doet of zegt, door deze bril van wantrouwen wordt bekeken en geïnterpreteerd. Tijdens de SCHIP-aanpak gaan we terug naar het moment waarop de relatie begon te schuiven. We gaan met elkaar de reden van het mislopen van de relatie reconstrueren.

Als de relatiebreuk goed geregeld is, is de kans op geluk in de toekomst veel groter

Als het niet lukt om de relatie op een goede manier te beëindigen, kan dat betekenen een levenslange strijd met de ex-partner, die veel geld kost, veel stress geeft, impact heeft op de eventuele nieuwe relatie en last but not least schade brengt aan de ontwikkeling van jullie gezamenlijke kinderen.

Aan de andere kant, als jullie bereid zijn om je stinkende best te doen om de SCHIP-aanpak tot een succes te maken, behoort de kans op een goede relatie met je ex-partner als ‘partners in ouderschap’ tot de mogelijkheid en de kans op een gelukkige relatie met de nieuwe partner wordt groter en het allerbelangrijkste is dat de kinderen kunnen uitgroeien tot evenwichtige volwassenen die met beide ouders een goede relatie hebben. Als helpende vraag om een keuze te maken: “stel je eens een minuut voor hoe het zou zijn als jullie een streep onder jullie strijd gezet hebben?”

Wilt ook u weer gelukkig worden na een relatiebreuk, kom dan samen met uw ex naar de BergWeg in Westland om partners in ouderschap te worden