,

Wat maakt dat je blijft hangen in een ongezonde relatie?

Wat maakt dat je blijft hangen in een ongezonde relatie?

Ergens weet je dat jouw relatie je niet gelukkig maakt. Toch is er iets wat er voor zorgt dat je niet weg gaat. Is dat lafheid? Angst voor het onbekende? Of spelen er andere dingen mee? Zoals bijvoorbeeld wat je van jezelf vindt. Sta je stevig in het leven, weet je wat je waard bent en heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen, dan zal het je waarschijnlijk lukken om je grenzen aan te geven, ook in je relatie.

Anderen nodig voor erkenning

Maar heb je anderen nodig om de erkenning te krijgen dat je er mag zijn, dat je goed bent zoals je bent?  Wellicht omdat je door gebeurtenissen in je leven bent gaan geloven dat je niet goed bent zoals je bent?  Dan is het veel lastiger om je grenzen aan te geven.

Bij gebrek aan zelfvertrouwen is grenzen aangeven niet altijd makkelijk

Als je in je jeugd niet geleerd hebt dat je goed bent zoals je bent, blijft het in je volwassen leven vaak lastig om je eigen ruimte in te nemen en je grenzen aan te geven. Met het gevolg dat mensen regelmatig over je grens zullen gaan. Als jij de ondergeschikte helft van de relatie bent en je partner is dominant, zal je herkennen dat je steeds verder je grenzen opgerekt hebt in je relatie, door allerlei excuses te verzinnen voor het gedrag van je partner. Terwijl je ergens diep van binnen weet dat het nooit oké is als er gemanipuleerd, gedomineerd of zelfs gedreigd wordt in een relatie.  Of het is van kwaad tot erger geworden en komt er uiteindelijk zelfs lichamelijk en/of seksueel geweld voor.

Vast te houden aan bekende

Mensen die in hun jeugd emotioneel verwaarloosd zijn, hebben de neiging om vast te blijven houden aan het bekende. Omdat het vertrouwde, zelfs als het niet fijn is, toch verkozen wordt boven het onbekende. Sterker nog, deze mensen merken vaak in eerste instantie niet eens dat er van alles mis is met de relatie. Ze twijfelen eerder aan hun eigen beleving.

Ook omdat het gedrag van je partner lijkt op het pestgedrag van de kinderen uit je klas en/of op het gedrag van je ouders, wordt het als “normaal” ervaren.

Iedereen is op zoek naar liefde en verbinding, wil bij iemand horen

Heftige emotionele toestanden kunnen makkelijk verwart worden met passie. Jaloezie en bezitterigheid kunnen in eerste instantie je ego strelen. Je partner heeft je blijkbaar heel hard nodig. Het idee dat al je investeringen in deze relatie voor niets zouden zijn geweest, is te pijnlijk. Want ook jij wil bij iemand horen, verbinding voelen. Toch kan het in zo’n relatie nooit een veilige, warme verbinding worden, moet je vooral op je hoede zijn voor gevaar.

Vergroot je zelfliefde

Door je zelfliefde te vergroten krijg je de kracht om te stoppen met een ongezonde, vaak verslavende, relatie en je eigen leven weer op te pakken. Of wellicht leert je partner van jouw nieuwe gedrag en verandert hij/zij ongemerkt mee. Want ook je partner heeft weinig zelfliefde, zelfs angst om verlaten te worden. En weet blijkbaar geen betere manier om jou aan hem/haar te binden. G

raag help ik je op weg naar een veilige en warme relatie met jezelf, vanuit een voor jou nieuwe overtuiging dat je helemaal oké bent zoals je bent. Maak  eens een afspraak bij praktijk de BergWeg, om te ervaren of je jezelf veilig voelt bij mij.