,

Hoe weet je dat het geen zin meer heeft om voor je relatie te vechten?

Hoe weet je dat het geen zin meer heeft om voor je relatie te vechten?

Relatieproblemen zijn het gevolg van onbewust verkeerde keuzes maken gedurende lange tijd. Als je ruzies niet (meer) kan bijleggen, is de kans dat je bij elkaar blijft minder dan 10 %. Vechten voor je relatie heeft alleen zin als beide partners het nog willen en er nog in geloven dat het goed kan komen. Wat zijn tekenen dat vechten voor de relatie geen zin meer heeft?

·      Als je er tegenop ziet om met deze partner oud te worden
·      Als er weinig gemeenschappelijks is, verschillende interesses en verwachtingen
·      Veel ruzies, die niet opgelost kunnen worden
·      Je voelt je heel alleen in de relatie, er is geen verbinding meer
·      Er is geen intimiteit meer, jullie zoeken geen fysiek contact
·      Als je jouw partner niet mist als jullie niet bij elkaar zijn en vooral irritatie voelt als jullie bij elkaar zijn

Iedere relatie krijgt te maken met meerdere relatiecrisissen

Ik heb het over dingen die bij het leven horen, maar wel diep in grijpen op je gevoel van welbevinden. Het voelt alsof je hele leven overhoop ligt. Voorbeelden van relatiecrisissen:

–       Na de geboorte van een kindje in jullie gezin
–       Een verhuizing
–       Werkeloos worden of zijn
–       Financiële problemen
–       De kinderen verlaten het ouderlijk huis
–       Jij en/of je partner gaat met pensioen
–       Lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen door ziekte of ouderdom

Ieder stel zal een aantal van deze situaties meemaken. Deze situaties zijn een test voor je relatie. Hoe gaan jullie er samen mee om? Groeien jullie naar elkaar toe, als er problemen zijn? Worden jullie een team, steunen jullie elkaar? Of trek je jezelf terug, wordt de afstand tussen jullie beiden alleen maar groter, waardoor je jezelf heel alleen voelt?

Het besluit is genomen: jullie gaan de relatie beëindigen. Maar hoe doe je dat?

Ik ga hier niet in op de praktische zaken die geregeld moeten worden, als een relatie beëindigd wordt. Ik wil het vooral hebben over de mogelijkheid om de relatie te beëindigen, zonder dat het een “vechtscheiding” wordt. Dat maakt niet alleen voor jezelf dit heftige proces draaglijker. Het is ook het grootste cadeau dat je jullie kinderen kan geven in deze situatie.

Je relatie in rust en vrede beëindigen

Relatietherapie volgens de SCHIP-aanpak is speciaal ontwikkeld om de relatie goed af te hechten. Daarvoor is het nodig om samen te rouwen om de relatie die verloren gegaan is. Er moet ruimte geboden worden om alle oude pijnpunten te bespreken en verwerken. Waarna er een gerede kans is op een nieuwe relatie met je (ex)partner als partners in ouderschap. Want als jullie samen kinderen hebben, zullen jullie nooit helemaal los van elkaar komen. Dus dan liever “on speaking terms” blijven, toch? Ook voor de SCHIP-aanpak kan je terecht bij praktijk de BergWeg in Naaldwijk.