,

Hoe werkt relatietherapie bij relatieproblemen?

Hoe werkt relatietherapie bij relatieproblemen?

hoe werkt relatietherapie bij relatieproblemenAchter elk relatieprobleem, zoals elkaar verwijten maken of contact vermijden, gaat een behoefte aan diepe emotionele verbondenheid schuil. Vaak zijn beide partners het contact met hun behoeften al lang geleden kwijt geraakt. Ze voelen alleen nog boosheid en frustratie. Het lijkt onmogelijk om het tij te keren. Hoe vaak je jezelf ook voorneemt om het de volgende keer anders te doen, toch stap je steeds opnieuw in het patroon dat jullie samen ontwikkelt hebben.

Emotionally Focused Therapy
Terwijl jullie dit beiden helemaal niet willen. In EFT (Emotionally Focused Therapy) wordt dit de “dans” genoemd. Je kan je voorstellen dat heerlijk in elkaars armen zweven, op de maat van de muziek, harmonieus, fijn en verbonden voelt. Maar die dans dansen jullie niet meer. Jullie trappen op elkaars tenen en dansen uit de maat. Maar er is nog hoop. Gelukkig helpt relatietherapie in 80 % van de gevallen om de relatie te verbeteren. Lees voor meer info de blog: Ook een ijzige relatie kan weer ontdooien!

Verandering is mogelijk door relatietherapie als je het patroon ziet waar jullie samen in terecht zijn gekomen

Een praktijkvoorbeeld: Hij had een vrije dag. Hij had bedacht om het huis te soppen, zodat ze in het weekend tijd zouden hebben om gezellige dingen te doen met elkaar. Toen zij thuis kwam uit haar werk, was hij net klaar. Als laatste had hij de gang gedweild. Die natte vloer maakte haar zo boos, ze zat tierend op de trap totdat de vloer droog was. Hij wist hoe laat ze thuis zou komen, dan had hij toch kunnen zorgen dat de vloer droog was, zodat zij naar binnen kon. Hij was hoogst verbaasd over haar boosheid, omdat hij verwacht had dat ze blij zou zijn dat het huis al lekker schoon was. Omdat hij haar boosheid niet begreep en teleurgesteld was over haar reactie, zei hij iets lelijks tegen haar en verdween naar boven.

Situatie uitdiepen

We gingen deze situatie uitdiepen, toen ontdekten we dat beiden door dit voorval de conclusie getrokken hadden dat ze er niet toe doen voor de ander. Toen ze hun behoeften onder hun gedrag ontdekten, wisten ze dat beiden op zoek zijn naar nabijheid en willen voelen dat ze er toe doen voor de ander, dat ze bij elkaar horen.

Toen zij zijn motivatie hoorde, waarom hij het huis schoon was gaan maken, kon ze verzachten, waardoor hij dichterbij durfde komen. Om de verbinding weer te kunnen voelen, was het nodig dat beiden konden benoemen wat gedrag van de ander met hen deed en wat ze nodig hadden van elkaar.

Pas als je weet wat de ander van je wilt, kan je gehoor geven aan die wens. Als de een heel boos is, is het lastig voor de ander om te zien en voelen dat dit gedaan wordt om elkaar te bereiken. De neiging van de ander is juist om de afstand te vergroten. Lees ook de blog: Hoe ontstaan grote conflicten over kleine voorvallen in relaties?

Hoe werkt jullie patroon?

In de relatietherapie gaan we dus op zoek naar het patroon waar jullie steeds in terecht komen, om vervolgens te ontdekken welke hechtingsbehoefte schuil gaat achter het verwijt of het jezelf terugtrekken. Als dat helder is, leren we een nieuwe manier van kijken naar en reageren op elkaar, zodat de relatie hersteld kan worden.