,

Hoe helpt relatietherapie, als het besluit om uit elkaar te gaan, al genomen is?

Op bovenstaande vraag is niet zo maar antwoord te geven. Het maakt namelijk een heel verschil of beide partners achter het besluit staan om uit elkaar te gaan, of dat een van de twee dit besluit genomen heeft. De partner die hier niet achter staat, voelt zich gedwongen om er in mee te gaan. Als een van de partners wil stoppen, omdat er een nieuwe liefde is, lijkt die nieuwe liefde vaak zo aantrekkelijk, dat het moeilijk is om nog motivatie te vinden om te werken aan je bestaande relatie.  Lees hierover in de blog: Helpt relatietherapie als je verliefd bent op een ander?

Maar stel dat beiden er niet meer in geloven dat het nog goed kan komen, omdat er alleen maar ruzie is terwijl diep van binnen de liefde nog wel gevoeld wordt, dan is relatietherapie in veel gevallen succesvol.  Lees hierover in mijn blog: Hoe werkt relatietherapie bij relatieproblemen?

Zo kan je wellicht gemotiveerd worden om je schouders toch nog een keer onder de relatie te zetten. Niet geschoten is altijd mis en jullie hebben niets te verliezen, maar wellicht nog veel te winnen.

Een van de partners heeft het besluit genomen niet meer verder te willen met de relatie

In dit geval kan relatietherapie de partner die zich wanhopig voelt, bij de gedachte dat de relatie gaat eindigen, helpen om zich te verzoenen met die gedachte. We gaan als eerste onderzoeken wat de reden is waarom een van de partners de relatie wil beëindigen.  Stel dat die partner zich net zo wanhopig voelt, omdat hij/zij geen enkele mogelijkheid meer ziet om de veilige verbinding te herstellen, gaan we hierop inzetten tijdens de relatietherapie.

Als de partner die de relatie wil beëindigen, al een nieuwe partner heeft, is die partner in de meeste gevallen vastbesloten om de bestaande relatie te stoppen. Dan zal het doel van de relatietherapie zijn, om zo harmonieus mogelijk de relatie te beëindigen. Dit is voor beiden belangrijk. Omdat er een gezamenlijk verleden is, zullen jullie elkaar in de toekomst waarschijnlijk nog steeds tegen  komen. Vooral eventuele kinderen hebben een groot belang bij een harmonieus einde van de relatie. Dan is het doel van de relatietherapie, de kinderen een veilige nieuwe situatie te bieden, waarin zij zich bij beide ouders welkom voelen en de ene ouder de kinderen niet uit gaat horen over de andere ouder of, nog erger en onveiliger voor de kinderen, dat de ene ouder lelijk praat over de andere ouder.

De kinderen komen hierdoor in een enorm loyaliteitsconflict. Als jullie geen partners meer kunnen/willen zijn, blijven jullie altijd verbonden met elkaar omdat jullie beiden ouders zijn van jullie gezamenlijke kinderen. Als ontspannen overleg over alles wat de kinderen aangaat, mogelijk is, geven jullie de kinderen het grootste cadeau dat mogelijk is in de huidige situatie.

Als beide partners achter het beëindigen van de relatie staan

In de meeste gevallen zal dit zijn omdat de liefde echt over is. Als beiden geen motivatie meer kunnen vinden om aan de relatie te werken, gaan we werken aan een harmonieus einde van de relatie. Ik kan jullie tijdens dat proces begeleiden bij alle stappen die jullie moeten zetten om alles goed te regelen bij de afronding van jullie relatie.

Kies voor relatietherapie, ook als de beslissing al genomen is om uit elkaar te gaan. Maak een afspraak met praktijk de BergWeg in Westland