,

Relatieproblemen door de coronacrisis?

Ik schrijf deze blog terwijl de coronacrisis over ons land raast. Het voelt heel onnatuurlijk om steeds afstand te bewaren tot anderen, zelfs tot dierbaren. Dit terwijl de mens een sociaal dier is die contact zo nodig heeft om zichzelf goed te voelen. Hoe kunnen we relatieproblemen voorkomen in deze omstandigheden? Hoe ga je om met een verplichte isolatie als er al relatieproblemen zijn? Voor ieder contact zijn we ineens aangewezen op onze partner en eventuele thuis wonende kinderen.

relatieproblemen door coronacrisisGevolgen van de maatregelen rondom de coronacrisis voor de relatie

Door deze maatregelen zijn we gedwongen om ons wereldje klein te maken. Tegelijkertijd hebben we die troostende hand op onze schouder, die aai over onze wang zo nodig om onszelf goed te blijven voelen. Dat wat we bij onze hele sociale kring konden halen, kunnen we nu alleen eventueel van onze partner krijgen. Dit zal geen probleem zijn, als je het geluk hebt een goede, veilige relatie met je partner te hebben. Als er onvermijdelijke irritaties komen, kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken voor het probleem.

Maar er ontstaat wel een probleem als jullie relatie al langere tijd weinig aandacht krijgt in de hectiek van alledag of als jullie vooral irritatie voelen richting elkaar. Dan zal je wellicht gemerkt hebben dat de relatieproblemen in deze omstandigheden niet meer onder de oppervlakte blijven, maar prominent aanwezig zijn.

Als er steeds kinderen en/of pubers getuige zijn van de ruzies tussen jullie, kan de spanning in huis hoog oplopen. Tip: ga op zoek naar dat in je partner waar je in het verleden verliefd op geworden bent. Nu iedereen zich kwetsbaarder voelt, is dat waar je verliefd op werd vast makkelijker terug te vinden. Als je ook je eigen kwetsbaarheid kan laten zien en het ziet als een proces waar jullie, verplicht door de situatie, gezamenlijk in zitten, zou deze crisis zomaar de reden kunnen zijn dat jullie elkaar weer vinden.  Lees de blog: Hoe doorstaat jouw relatie de vakantie of de feestdagen?

Wat kunnen jullie nu zelf doen en/of laten om goed voor jullie relatie te zorgen?

Algemene adviezen zijn: houd een dagritme aan, zorg voor een betekenisvolle bezigheid en denk aan ontspanning. Er zijn ook adviezen te bedenken om je relatie gezond te houden. De belangrijkste is: houd contact en geef elkaar de ruimte. Er is altijd een manier om elkaar even niet te hoeven zien. Ga in die tijd iets doen waar je blij van wordt, zodat je daarna weer wat te vertellen hebt aan je partner.

Nodig de ander uit om te praten over zorgen en angsten, maar zoek ook de verbinding in dingen die jullie beiden leuk vinden. Wellicht is deze tijd niet zo zeer een bedreiging voor jullie relatie, maar juist een nieuwe kans. Alle ruis van werk, sport en sociale contacten valt weg, waardoor je weer tijd hebt om nieuwsgierig te zijn naar wat er bij je partner van binnen leeft aan gedachten en emoties.

Het zou zomaar kunnen dat jullie van elkaar ontdekken dat onder die oppervlakte die je al zo lang kent, heel veel interessants en moois verborgen ligt. Tijd om op ontdekkingsreis te gaan naar elkaar! Komen jullie er niet samen uit, maak dan een afspraak voor relatietherapie bij praktijk de BergWeg. Lees ook de blog: Hoe werkt relatietherapie?