,

10 Tips hoe jullie relatie deze coronacrisis kan overleven

Hoe overleeft je relatie deze coronacrisis?

In deze blog richt ik me vooral tot die mensen, die nu “verplicht” thuis werken, terwijl de kinderen om hen heen zijn. Werk je in een van de vitale beroepen, dan spelen er vermoedelijk juist hele andere problemen, zoals extra werkdruk en stress, maar ook problemen met het onderbrengen van de kinderen.

tips, coronacrisis, relatie, overlevenLeek je relatie in het verleden als vanzelf te gaan, moet er nu ineens aan gewerkt worden

Het valt niet te ontkennen dat deze periode, deze coronacrisis, iets doet met je relatie. Als die relatie al langer niet helemaal liep zoals je zou willen, was het mogelijk om dat te ontkennen of negeren, doordat er voldoende afleiding was in de vorm van sport, vrienden, theater, uitgaan enz. Nu die afleiding wegvalt, zijn de problemen ineens levensgroot aanwezig. Lees de blog: relatieproblemen als je door de omstandigheden steeds in elkaars nabijheid bent (blog 8) als je er meer over wilt weten. Ik richt me in deze blog tot de mensen die in de veronderstelling waren dat ze een goede relatie hebben. Jullie zijn er inmiddels vast achter gekomen dat jullie relatie in deze omstandigheden meer aandacht nodig heeft. Waar het normaal gesproken vanzelf leek te gaan, is er nu werk aan de winkel.

Tips hoe jullie relatie deze coronacrisis kan overleven

  1. Heb geen hoge verwachtingen van je seksleven. Dit is geen sexy tijd, nu we met angst te maken hebben. Zoals angst om ziek te worden en/of je inkomsten te verliezen enz.
  2. Het is heel normaal dat het niet altijd gezellig is in huis, vooral in deze tijd. Een voordeel van deze tijd is dat er meer gelegenheid is om eventuele ruzies uit te praten
  3. Geef elkaar regelmatig de ruimte om even alleen te zijn. Door die ruimte wordt het makkelijker om van een afstand naar je eigen situatie te kijken. Ervaar welke gevoelens opgeroepen worden en welke gedachten de oorzaak zijn van deze gevoelens. Zo leer je jezelf beter kennen en kan je vervolgens beter aan je partner uitleggen wat er bij jezelf gebeurde.
  4. Praat niet in verwijten, maar leg uit wat je behoeften zijn, wat je nodig hebt van je partner. We gaan er vaak van uit dat onze partner wel weet wat we nodig hebben en worden vervolgens boos als onze partner ons dat niet geeft. Terwijl je partner zich van geen kwaad bewust is. Breng je boodschap over als een verzoek i.p.v. verwijt.
  5. In een crisis vallen mensen vaak terug op oude patronen. Als jouw patroon of dat van je partner is jezelf terugtrekken en afsluiten voor de ander, is dat nu een probleem voor je relatie, want emoties moeten een uitweg kunnen vinden. Nodig je partner eens uit om te vertellen wat deze situatie met haar/hem doet. Zo laat je zien dat het welbevinden van je partner belangrijk is voor je en heb je een heel ander gesprek.
  6. Plan iedere dag een moment met z’n tweeën, om vast te stellen hoe de relatie er voor staat. Maak hier een gezellig en ontspannen moment van.
  7. Ga uit van de goede intentie van de ander. De kunst is om jezelf niet aangevallen te voelen, als je partner iets bespreekbaar wil maken dat niet lekker loopt. Realiseer je dat je partner dit juist doet om de relatie goed te houden.
  8. Zorg voor elkaar. Doe ook eens iets dat normaal gesproken door de ander gedaan wordt, waarvan je weet dat die ander het eigenlijk een rotklusje vindt. Zo laat je op een simpele manier zien hoe belangrijk je partner voor je is.
  9. Pas op voor stress. Stress kan besmettelijk zijn. Voor je het weet loopt iedereen te mopperen op elkaar. Stress vergroot de verschillen tussen jou en je partner, jullie overeenkomsten geven nu rust.
  10. Zeg ja tegen dingen die je toch niet kunt veranderen, stop met vechten ertegen. Alle reacties zijn nu normaal, het is de situatie die niet normaal is

Als je er niet samen uit komt, maak dan een afspraak voor relatietherapie

Als je merkt dat jullie elkaar kwijt beginnen te raken in deze hectische tijd, wacht dan niet totdat deze crisis voorbij is, maar maak een afspraak. Lees eerst mijn blog: Hoe ontstaan grote relatieconflicten over kleine voorvallen?

Ik ben inmiddels weer begonnen met cliënten ontvangen. Ik heb mijn praktijkruimte anders ingericht, waardoor het mogelijk is om de anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren. Ook de andere richtlijnen van de R.I.V.M. volg ik.