,

Past de rol van redder of van slachtoffer jou?

Past de rol van redder of van slachtoffer jou? Val niet in de valkuil van de dramadriehoek

Herken je jezelf in de volgende omschrijving? Als iemand een probleem heeft, MOET ik gaan helpen, of zelfs, MOET ik het oplossen. Oftewel, je voelt jezelf verantwoordelijk voor het welbevinden van de ander, je bent een echte redder. Dat lijkt heel nobel. Toch is je onbewuste motivatie voor dit gedrag, je behoefte aan erkenning of waardering van de ander. Omdat het lastig is om jezelf de erkenning te geven dat je goed bent zoals je bent, met al je plussen en minnen.

Daarentegen, als je jezelf meer herkent in de rol van slachtoffer, zit onder die rol ook een behoefte. Namelijk de behoefte aan aandacht, aan gezien worden. Je verwacht dat mensen niet naar je om kijken als het goed met je gaat.

Naast de redder en slachtoffer is er ook nog een aanklager nodig voor de driehoek

Als je voor erkenning en waardering afhankelijk bent van anderen, moeten steeds je voelsprieten uit staan en nee zeggen is heel moeilijk. Je biedt graag hulp, zelfs als de ander hier niet om vraagt. Zo maak je de ander, het “slachtoffer” afhankelijk en jezelf onmisbaar. Je bent een echte redder. Als je zo in het leven staat, ligt een burn-out op de loer.

Een slachtoffer zal in het leven staan als de eeuwige pechvogel. “Ze moeten altijd mij hebben”.  Gelooft niet in eigen oplossingsmogelijkheden. Een slachtoffer heeft wel een redder in de buurt nodig. Zonder redder dus ook geen slachtoffer. Wellicht heb je als kind over jezelf geleerd dat je niet belangrijk bent. Omdat je toen de ervaring had dat je ouders of leerkracht pas aandacht voor je hadden als je in de problemen zat.

De aanklager zal vooral anderen op hun fouten wijzen, mensen afwijzen. Dit doe je vanuit een onbewuste behoefte om je eigen zwakte te verbergen. Door de ander “kleiner” te maken, kan je jezelf “groter” voelen, oftewel je eigenwaarde groeit.

Hoe kan de dramadriehoek doorbroken worden en leer je van jezelf te houden?

Voel je jezelf vaak slachtoffer: stop met klagen, leer vragen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, gedachten, gevoel en behoeften. Ga leren dat je je eigen problemen kan oplossen, op je eigen manier, gewoon door het te doen.

Herken je jezelf meer in de redderrol: toon betrokkenheid en stel jezelf zorgzaam op. Stop met jezelf verantwoordelijk voelen voor gevoelens van anderen. Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Accepteer dat anderen voor zichzelf kunnen zorgen.

Ben jij vooral de aanklager: leer waar je grenzen liggen en geef ze aan. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel. Geef je behoeften aan.

Herken je een van deze rollen bij jezelf, of zelfs alle drie? Onder iedere rol ligt een diepe overtuiging dat je niet OK bent. Pas als je over jezelf leert geloven dat je helemaal OK bent zoals je bent, met je kwaliteiten EN tekortkomingen, sta je stevig genoeg om niet meer in de valkuil van de dramadriehoek te stappen. Kan jij wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken, wil je leren weer van jezelf te houden, maak dan eens een afspraak bij praktijk de BergWeg.