,

Depersonalisatie: contact met je lijf kwijt, verlies van ik-gevoel

Depersonalisatie: contact met je lijf kwijt, verlies van ik-gevoel

Herken je de volgende omschrijvingen? Voel je jezelf onzichtbaar, alsof je alles wel ziet, maar niet beleeft? Je weet dat je een lichaam hebt, maar je voelt het niet. Of heb je het gevoel boven je eigen lijf te zweven, of er naast te staan? Grote kans dat er sprake is van depersonalisatie.

Depersonalisatie, illustratie

Mogelijke oorzaken van depersonalisatie

Een trauma kan oorzaak zijn, maar ook emotionele verwaarlozing. Bijvoorbeeld omdat je opgegroeid bent in een gezin, waar heftige ruzies, wellicht met fysiek geweld, aan de orde van de dag waren. Of als je van je ouders geleerd hebt dat het in het leven om presteren gaat en dat je over emoties heen moet stappen. Zo leer je als kind al om bang te zijn voor emoties. En geef je jouw verstand macht over je emoties en ga je ze steeds minder goed voelen. Maar ze blijven onder de oppervlakte natuurlijk wel aanwezig.

Depersonalisatie is dus een beschermingsstrategie. Nadeel van deze vorm van jezelf beschermen is dat je afgesloten raakt van al je emoties, ook de prettige. De reden dat er niet of nauwelijks emoties gevoeld worden, is dat er een constant onderliggend gevoel van angst aanwezig is.

Door chronische angst komen er hormonen vrij die een verdovende werking hebben. Als je beseft dat jouw lichaam de signalen niet goed doorgeeft, durf je niet meer te vertrouwen op wat je voelt of denkt te voelen. Dat zal het effect hebben dat je steeds in een staat van verhoogde alertheid bent.

Kan je weer leren op een gezonde manier met emoties om te gaan?

In mijn praktijk heb ik met cliënten gewerkt die slachtoffer waren geweest van langdurig fysiek en/of seksueel geweld. Ze kwamen met klachten van weinig vreugde voelen in hun leven, of het contact met hun lijf kwijt zijn. En/of geen grip meer hebben op hun emoties.

Ik creëer eerst een sfeer van veiligheid voor de cliënt. Daarna gaan we samen op zoek naar de oorzaak van de depersonalisatie. Door dit inzicht wordt de cliënt al rustiger en vindt een zekere balans in zichzelf terug. “Het ligt dus niet aan mij”. Daarna gaan we oefeningen doen om te leren heel geleidelijk emoties weer toe te laten. Daardoor komt het contact met het ik-gevoel weer terug, wat ervaren wordt als een balans tussen lichaam, gedachten en emoties.

Zo leer je langzamerhand weer geloven en voelen dat je er mag zijn. Dat je goed bent zoals je bent. Dat jij met je gedachten en emoties net zo belangrijk bent als ieder ander.

Is bovenstaande tekst op jou van toepassing, maak dan gerust een afspraak bij praktijk de BergWeg. Tijdens de intake ga je onderzoeken of mijn praktijk en ik hetgeen is dat je nodig hebt om de balans in jezelf terug te vinden.