,

Iedere crisis is een uitdaging voor je relatie!!

Iedere crisis is een uitdaging voor je relatie!!

Wat verstaan we in deze onder een crisis? Want we snappen allemaal, dat als je ontslagen wordt, of er hangt een faillissement boven je hoofd, dat je relatie op de proef gesteld wordt. Maar zelfs een verhuizing of de geboorte van een kindje van jullie samen, wordt gerekend tot de crisissen die we mee (kunnen) maken in ons leven.

In het woordenboek staat bij crisis als omschrijving: beslissend keerpunt. In het Chinees is het woord “crisis” een samenvoeging van 2 woorden die uitdaging en kans betekenen.  Zo uitgelegd is een crisis dus iets waarmee je aan de slag moet, er is werk aan de winkel. Hoe krijg je weer balans, veiligheid, vreugde in je relatie nadat een crisis de verhoudingen overhoop gegooid heeft? Tijdens een crisis kan je ontdekken of je samen een goed team bent, of dat je uit elkaar drijft als er problemen zijn.

Waaraan merk je dat jullie de relatie crisis begint en elkaar steeds meer kwijt raakt?

Het is algemeen bekend dat de kans op een relatiebreuk groter is, als de partners een heftige crisis meemaken. Als bijvoorbeeld een kind van jullie samen overlijdt, heb je beiden hetzelfde verdriet.

Toch wijst de praktijk uit dat ieder zo’n groot verdriet op zijn/haar eigen manier beleeft en doorleeft. Het is dus helemaal niet zo zeker dat jullie elkaar kunnen steunen in het verdriet. Waar de een liefst onder een dekentje op de bank blijft liggen, vlucht de ander weg van de pijn van het verdriet door keihard aan het werk te gaan.

Door deze verschillen in beleving liggen de verwijten op de loer. Emoties zijn nauwelijks te negeren, ze drukken een behoefte uit. Als je ze, uit angst voor een conflict, maar wegduwt, is de kans groot dat ze als verwijten naar buiten komen. De kans is groot dat de afstand tussen jullie hierdoor vergroot wordt, terwijl je elkaar nu zo nodig hebt.

Gooi je de handdoek in de ring of geef je jouw relatie nog een kans?

De meest voorkomende reden waarom mensen uit elkaar gaan, is omdat ze de ruzies zat zijn en er niet meer in geloven dat het ooit nog goed kan komen.  Omdat jullie wellicht conflicten niet goed uitpraten, vooral je eigen gelijk probeert te halen, druk je de ander in de verdediging. Zo gaan jullie elkaar zeker niet meer bereiken. De meeste mensen zijn conflict vermijdend, maar dat is in een relatie zeer ineffectief. Je geeft wel hints en denkt dat je duidelijk geweest bent. Als de ander dan niet de reactie geeft die jij nodig hebt, voel je jezelf opnieuw niet gehoord.

Als je nog, als is het maar een klein beetje, liefde voelt voor je partner en er is geen derde in het spel, heeft je relatie zeker nog een kans.  Ik werk met de effectieve methode EFT. EFT gaat er vanuit dat niet de partner de vijand is, maar het patroon dat jullie samen  ontwikkeld hebben.

Door te onderzoeken welke behoeften er achter ieders gedrag zitten, kan er zachtheid komen in de relatie, waardoor de verbinding weer herstelt.  Als tijdens het traject van de relatietherapie besloten wordt om toch uit elkaar te gaan, gaan we verder met de SCHIP-aanpak. Dit is een methode, die ingezet kan worden bij stellen die er alles aan willen doen om een nieuwe relatie met elkaar op te bouwen, als vrienden of als partners in ouderschap. Ook bij de SCHIP-aanpak werk ik volgens de methodiek van EFT, maar met een ander einddoel.