,

Hoe leer je weer van je eigen lichaam te houden?

Hoe leer je weer van je eigen lichaam te houden?

Hoe lang is het geleden dat jij voor het laatst in de spiegel naar jezelf gekeken hebt? En met kijken bedoel ik  jezelf van top tot teen bekijken, met alles wat er is. Als je dat nu zou doen, waar blijft dan je aandacht hangen? Is dat bij de delen van je lijf waar je blij mee bent? Of juist de delen waar je een oordeel over hebt? In de meeste gevallen is dat het laatste.

Onzekerheid

Waardoor je onzekerheid over jezelf in stand gehouden wordt. Zolang je niet van jezelf leert houden zoals je bent, blijf je streven naar perfectie. En perfectie bestaat niet, dus zal je jezelf steeds weer  teleurstellen. Waarna je mogelijk nog strenger wordt voor jezelf. Als je denkt dat je pas van jezelf kan houden als je 5 kilo afgevallen bent, dan moet ik je teleurstellen. Zolang jij vooral kijkt naar je “imperfecties”, gaat het niet lukken om van jezelf te houden zoals je bent.

 

De focus verleggen van “negatieve” details naar het totaalplaatje

Weet je nog hoe je jezelf voelde als je in je puberteit een puist op je wang voelde komen? Als je in de spiegel keek, zag je alleen die puist. Terwijl als je naar iemand anders kijkt, zie je  het totaalplaatje. Dan zou het kunnen dat een eventuele puist je niet eens opgevallen is. Wat zou het je opleveren als je bij jezelf ook eens naar het totaalplaatje kijkt? Hoe zou je dit lijf beoordelen als het van een dierbare vriendin is? Als je naar het totaalplaatje kijkt, kan je zien dat het er gezond, sterk of zacht uit ziet. En het is uniek, het is van jou!!

Wat zie je als je vervolgens je focus legt op de dingen aan je lijf waar je blij mee bent? Zoals sprekende ogen, een vrolijke uitstraling of een vriendelijke lach? Of wellicht mooie lange en/of gespierde benen, verzorgde handen? Maar het zou ook kunnen dat je tot de ontdekking komt dat jouw lijf lijkt op het lijf van je moeder. Bij dat lijf voelde je jezelf zo veilig, omdat het zo heerlijk zacht was. Waarschijnlijk was het lijf van je moeder niet perfect, maar voor jou wel. Omdat het je warmte en geborgenheid bood.

Het perfecte lijf bestaat niet. Toch kan jouw lijf perfect zijn voor jou.

Omdat het doet wat het moet doen voor jou, zodat jij kan functioneren.  Het zorgt ervoor dat je ademt, beweegt, verteert. Verleg de focus van perfect naar gezond en je goed voelen in je lijf. Zorg voor je lijf, omdat je het waard bent. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen. Oftewel, praat positief tegen en over jezelf. Zo wordt het steeds makkelijker om van jezelf te leren houden met alles wat er is, zelfs van je vetrol of de putjes in je bovenbenen.

Ideale maat

Je hebt jezelf en de wereld zoveel meer te bieden dan een lijf met de ideale maten. Zet een stap naar zelfliefde door tegen jezelf te praten, zoals je tegen iemand praat waarvan je houdt. Kan je wel wat hulp gebruiken bij dit proces naar acceptatie van jezelf en liefde voor jezelf? Ik help je graag. En wellicht een geruststelling: ook ik heb niet de ideale maten. Bel of mail naar praktijk de BergWeg in Naaldwijk, dan kunnen we op korte termijn een afspraak maken.