Van veilige hechting heb je een leven lang plezier!!!
Van veilige hechting heb je een leven lang plezier!!!
De eerste hechtingsrelatie die je aangaat is de relatie met je ouders. Als je ouders beschikbaar waren voor je, als je ze nodig had, gaf dat een veilig gevoel. Hierdoor heb je zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen. Als je ouders steeds op dezelfde manier op jouw signalen reageerden, leerde je dat om vertrouwen te hebben in anderen. Een veilige hechting kenmerkt zich door een evenwicht tussen nabijheid zoeken en de wereld ontdekken.
Het motto van Pippi Langkous was: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan. Dit motto past bij mensen die zich veilig hebben kunnen hechten aan hun ouders. Vanuit dat gevoel van veiligheid durf je de wijde wereld in te gaan en weet je dat je fouten mag maken, want dat hoort bij leren. Jouw ouders hebben je niet beoordeelt op je prestaties, maar hielden ook onvoorwaardelijk van je, als iets niet zo goed lukte.
Waarom is veilige hechting zo belangrijk?
Wie veilig gehecht is, kan goed intiem zijn. Maar ook prima op eigen benen staan. De basis van een gezonde balans tussen verbondenheid en zelfstandigheid ontstaat in je jeugd. Dit veilige gevoel is nodig om op jezelf te vertrouwen en relaties met anderen aan te gaan.
Maar wat als je ouders niet altijd beschikbaar voor je waren als je ze nodig had toen je klein was? Of als ze de ene keer zorgzaam op je reageerden en de volgende keer geïrriteerd? Dan durf je later ook niet te vertrouwen op de beschikbaarheid van anderen. Als klein kind ontwikkel je overlevingsstrategieën, om hiermee om te kunnen gaan. Deze strategieën blijven ook op latere leeftijd een onderdeel van je gedrag. Je gaat bijvoorbeeld jezelf leren om niet meer te voelen dat je iets nodig hebt. Of je gaat alles zelf doen, alsof je anderen niet nodig hebt. Of je gaat extreem je best doen voor de ander, in de hoop dat die ander je dan zal geven wat jij nodig hebt. Mensen die niet veilig gehecht zijn, zijn over zichzelf gaan geloven dat ze niet goed zijn zoals ze zijn, niet belangrijk zijn, er niet toe doen.
Als je jezelf niet veilig hebt kunnen hechten als kind, welke consequenties heeft dat op je volwassen leven?
Onveilige hechting uit zich meestal in óf vermijdend óf angstig gedrag. Het vermijdende type is zelfstandig, maar je moet emotioneel niet te dichtbij komen. Er is angst om zich te binden. Hieronder ligt een angst voor afwijzing. Om dat niet te hoeven meemaken, houden ze de ander op afstand. Angstig gehechte mensen slaan door naar de andere kant. Het zijn pleasers. Ze hunkeren naar intimiteit, klampen zich vast, claimen hun partner en zijn vaak extreem jaloers. Ze hebben last van verlatingsangst. Ook dit zijn mensen die nauwelijks zelfvertrouwen hebben.
Gelukkig hoeft een onveilige hechting niet te betekenen dat je nooit een gezonde, veilige relatie kan aangaan met een partner. Gelukkig is de schade van een onveilige hechting te herstellen. Als je aanloopt tegen problemen in je relatie, die te maken lijken te hebben met onveilige hechting in je jeugd, maak dan een afspraak bij praktijk de BergWeg.