,

Intimiteit is meer dan alleen seks

Intimiteit is meer dan alleen seks

Een citaat van Esther Perel (relatietherapeute die een aantal boeken over dit onderwerp geschreven heeft): een goede relatie is dodelijk voor je seksleven. Dit veronderstelt dat seksuele intimiteit een effectieve manier kan zijn om barsten en scheuren in je relatie te lijmen. Omgekeerd, als er “nooit” iets goed te maken is, is er blijkbaar minder behoefte om dit te bevestigen d.m.v. een gezellige vrijpartij. Seks versterkt het gevoel van verbondenheid.

intimiteit, meer, sex

Welke rol speelt intimiteit in de relatie?

Vaak wordt intimiteit omschreven als een gevoel van verbondenheid, veiligheid, vertrouwelijkheid. Maar ook de ruimte hebben om al je diepste gedachten en gevoelens te delen met de ander. Intimiteit gaat over een gevoel van nabijheid en liefdevol contact met je partner. Om een relatie goed te laten slagen is intimiteit van groot belang. Voor intimiteit is kwetsbaarheid een voorwaarde. Als je jezelf bloot durft te geven, letterlijk en/of figuurlijk, kan je de ander heel dicht bij laten komen. Hiervoor is een groot vertrouwen in de ander nodig. Want als je jezelf kwetsbaar opstelt, kan de ander je makkelijker raken door iets wat hij/zij zegt of doet.

Vaak is het zo dat de vrouwelijke helft van een koppel pas open staat voor seks als ze zich verbonden en veilig voelt in de relatie. Terwijl de mannelijke helft vaker probeert het gevoel van verbondenheid te creëren d.m.v. seks hebben met elkaar. Plat gezegd: hij wil de problemen weg vrijen, zij wil pas vrijen als de problemen weg zijn. Dit verschil in beleving van seksualiteit in de relatie, kan voor veel onbegrip of zelfs verwijdering tussen partners zorgen. Vooral als seks een lastig onderwerp is om over te praten.

Tips die de intimiteit in je relatie kunnen versterken:

·      Verras je partner eens

·      Zeg regelmatig iets liefs

·      Geef aandacht aan je uiterlijk, het oog wil ook wat

·      Raak elkaar aan, kruip eens tegen elkaar aan op de bank

·      Toon interesse in elkaar, ook in de diepere gevoelens en  gedachten

·      Doe moeite voor elkaar, val niet in de valkuil van vanzelfsprekendheid

Als een van jullie de seksuele relatie saboteert, omwille van andere relationele irritaties, wordt daarmee een bom gelegd onder de relatie. Dit geeft wel aan hoe belangrijk intimiteit is voor een gezonde relatie en seks is een onderdeel van die intimiteit. Hoeveel waarde er gehecht wordt aan de seksualiteit in de relatie, bepalen jullie samen. Als jullie merken dat de intimiteit verdwijnt uit de relatie en/of jullie zijn niet tevreden over jullie seksuele relatie, denk dan eens aan relatietherapie. Relatietherapie kan zoveel opleveren voor de kwaliteit van je relatie. Zoals onze gezondheid, ons werk, ons uiterlijk aandacht behoeft, behoeft je relatie ook aandacht en inspanning. Relatietherapie kan daar een mooi hulpmiddel bij zijn. Als jullie beiden denken dat jullie relatie wel wat extra aandacht kan gebruiken, kom dan eens langs bij praktijk de BergWeg in Naaldwijk.