Draag je nog altijd een gekwetst innerlijk kind met je mee?
Draag je nog altijd een gekwetst innerlijk kind met je mee?
Innerlijk kind is een term uit de psychotherapie. Toch zal iedereen, na wat uitleg, herkennen dat je regelmatig handelt vanuit een kinddeel van jezelf. Dat kan natuurlijk een vrij, blij kind zijn. Dit deel herken je als je iets aan het doen bent waar je zo in op gaat, dat je de wereld om je heen vergeet. Denk aan bijvoorbeeld een hobby of sport. Helaas lopen we ook allemaal psychische butsen en schrammen op in onze jeugd. Die ontstaan door bijvoorbeeld:
Het ontstaan van een gekwetst innerlijk king
Die ontstaan door bijvoorbeeld:
- Emotionele verwaarlozing door je ouders. Zij zagen niet wat je nodig had, wellicht omdat ze te druk waren met hun eigen problemen.
- Fysiek, emotioneel en/of geestelijk misbruik door verzorgers of leerkrachten
- Heftige dingen meemaken, die nog te heftig zijn om te verwerken als we klein zijn
- Als kinderen hebben we de neiging om de “schuld” bij onszelf te zoeken. We geloven dat ouders/verzorgers ons wel liefde en zorg hadden gegeven als we dat verdiend hadden. Zo leer je al als jong kind over jezelf geloven dat je niet goed genoeg bent.
Wat kan je er aan doen om geen “last” meer te hebben?
Duw het in ieder geval niet weg, negeer het ook niet en geef het niet de schuld van al je moeilijkheden. Dat kind heeft als kind namelijk gedaan wat hij kon om om te gaan met de omstandigheden van toen.
In die fase van je leven zijn je overlevingsstrategieën ontstaan. Dat kind heeft namelijk nooit de kans gekregen om op te groeien tot een gezonde volwassene, die de problemen van het leven op een gezonde manier het hoofd kan bieden. Als je dit bij jezelf herkent, zal je ook herkennen dat je af en toe buitenproportioneel reageert op een gebeurtenis.
Ook nu, in je volwassen leven, wordt je nog regelmatig geconfronteerd met iemand die jou het idee geeft dat je niet goed genoeg bent. Direct voel je weer dezelfde pijn die je als kind voelde als je niet kreeg wat je nodig had. Zo wordt steeds sterker ingesleten dat je niet goed genoeg bent. Waardoor je overlevingsstrategieën nog steeds ingezet worden. Die overlevingsstrategieën kunnen zijn:
- Net doen of je niet geraakt kan worden, onverschillig doen
- Jezelf terugtrekken, fysiek of mentaal, onbereikbaar worden voor anderen
- De redder, helper worden van de mensen om je heen, in de hoop dat anderen jou wel goed genoeg vinden, dus op zoek naar erkenning, waardering
- Slachtoffergedrag vertonen, jezelf hulpeloos gedragen in de hoop op aandacht en hulp van de mensen om je heen, die mogelijk nu wel zien wat je nodig hebt
Kan een innerlijk gekwetst, beschadigd kind nog helen als je inmiddels volwassen bent?
Gelukkig is dat heel goed mogelijk. Liefde is een grote genezende kracht. Hoe heftig de pijn ook is van de kwetsuren die we in onze jeugd opgelopen hebben. Als liefdevolle volwassene ben je in staat je innerlijke kind te genezen, door het eindelijk te geven wat het nodig heeft en nooit eerder kreeg.
Namelijk de liefde en bevestiging dat het helemaal goed is zoals het is. D.m.v. een innerlijke dialoog met je gekwetste kinddeel kan je het liefdevol in je opnemen en koesteren, waardoor je eigenwaarde kan gaan groeien. Graag begeleid ik jou in je proces om de oude pijn te helen en zo weer “heel” te worden.