, ,

Van een negatief naar een positief zelfbeeld

Van een negatief naar een positief zelfbeeld

Hoe komen we aan een negatief zelfbeeld? Kinderen gaan in de loop van de eerste 6 jaar van hun leven een beeld vormen over wie zij zijn ten opzichte van andere mensen. Dit beeld wordt gevormd door hoe mensen op hen reageren.

Je ontwikkelt een positief zelfbeeld als je ouders positief reageren op je signalen. Je voelt je geliefd en veilig en zal over jezelf gaan geloven dat je er mag zijn. Maar reageren je ouders boos, geïrriteerd, onverschillig of ongeduldig op je signalen, dan zal je langzamerhand een negatief zelfbeeld gaan ontwikkelen. Wellicht ontstaat in je vroege jeugd dan de overtuiging over jezelf dat je er niet mag zijn. Of dat je niet goed bent zoals je bent. Dit alles gebeurt op onbewust niveau. Jouw overtuiging over jezelf is meestal niet te zien voor anderen. De strategie die je ontwikkelt hebt om ermee om te kunnen gaan, is wel zichtbaar.

Waaraan herken je een negatief zelfbeeld bij jezelf of een ander?

Dit kan door heel divers gedrag zijn. Zoals jezelf gedragen als haantje de voorste, juist om te verbergen dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Of heel meegaand, behulpzaam, vriendelijk zijn, in de hoop op een positieve reactie. Of grenzeloos voor anderen zorgen zonder ooit iets voor jezelf te vragen, vanuit een behoefte aan bevestiging van anderen. Maar ook perfectionisme, controledrang of heel zelfverzekerd doen, kunnen allemaal manieren zijn om te kunnen dealen met een negatief zelfbeeld.

Oorzaken van een negatief zelfbeeld

Een kind dat regelmatig te horen krijgt dat het lastig, stout of slecht is, zal dat gaan geloven. Zo ontstaat een belemmerende overtuiging. Zo’n overtuiging is lastig om te buigen. Als je over jezelf gelooft dat je niet goed bent zoals je bent, komt een eventuele positieve reactie van een ander niet binnen. Die geloof je niet. Sterker nog, het voelt vaak heel ongemakkelijk als je een compliment krijgt. Terwijl als een ander jouw overtuiging lijkt te bevestigen, komt dat keihard binnen. Dat geloof je helemaal en je ziet het als een bewijs dat je overtuiging klopt. Een negatieve overtuiging wordt zo langzamerhand een absolute waarheid. Dit wat je over jezelf gelooft zal je waarneming, je gedachten en gevoelens bepalen. Vanuit een angst om door de mand te vallen, ga je extra je best doen, waardoor de kans groter wordt dat  je juist fouten gaat maken. Hierdoor lijkt je overtuiging wederom bevestigd te worden.

negatief zelfbeeld, positief zelfbeeld

Hoe kan een negatief zelfbeeld omgebogen worden naar een positief zelfbeeld?

Allereerst gaan we onderzoeken hoe waar jouw overtuiging is en waar die vandaan komt. Vroeger sprak een ouder of leerkracht je streng toe of werd je gepest. Nu zeg je deze negatieve dingen steeds tegen jezelf, vanuit een innerlijke kritische stem. We gaan bepaalde technieken toepassen om jouw innerlijke kind te helen van de kwetsuren die je in je jeugd opgelopen hebt. Daarna wordt het zoveel makkelijker om in je kracht te komen en zal je negatieve zelfbeeld langzaam gaan veranderen in een positief zelfbeeld.

Herken je jezelf in deze omschrijving en wil je eindelijk je leven ten volle gaan leven, maak dan een afspraak bij praktijk de BergWeg.