Blijft een trauma impact op je dagelijks leven houden?
Blijft een trauma impact op je dagelijks leven houden?
Wat is de definitie van trauma? Wanneer iemand blijft steken in intense machteloosheid na een schokkende gebeurtenis, kunnen we spreken van een psychisch trauma. Zeker als je bijbehorende gevoelens van woede, angst, afschuw of eenzaamheid blijft ervaren. Het lijkt niet mogelijk om de schokkende ervaring te verwerken. Steeds als je geconfronteerd wordt met iets dat je doet denken aan het trauma, ervaar je opnieuw de machteloosheid en angst van toen. Zo zou je op den duur een post-traumatische stress-stoornis (PTSS) kunnen ontwikkelen.
Een voorbeeld ter verheldering: een jong volwassen vrouw kreeg steeds meer angst voor de kleur rood en ze begreep zelf niet waar die angst vandaan kwam. Het leven werd door deze angst wel steeds ingewikkelder voor haar. Uiteindelijk durfde ze de straat niet meer op, want overal zou ze de kleur rood tegen kunnen komen. Met een therapeut heeft ze gewerkt aan deze angst. Toen kwam ze uit bij een herinnering aan een groepsverkrachting waar ze slachtoffer van was geworden. Deze herinnering had ze volledig geblokkeerd. Tijdens de groepsverkrachting keek ze naar een rood gordijn.
Welke impact kan het hebben op je dagelijks leven?
Het grootste probleem in je dagelijks leven is dat je jezelf niet meer herkent. Je hebt je emoties niet meer in de hand. Je kan onverwacht uit je vel springen bij een klein voorval, volledig door het lint gaan om niets. Dit wil je niet, maar het gebeurt voor je het beseft. Door dit gedrag, wat je van jezelf verafschuwt, krijg je een steeds negatiever zelfbeeld. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en raak je steeds meer jezelf kwijt. Het zou ook kunnen dat je jezelf volledig afsluit voor de wereld om je heen. Het is nauwelijks mogelijk om je te bereiken. Je zit helemaal gevangen in jezelf, met al je emoties waar je bang van bent, zo overweldigend kunnen ze zijn. Om dit niet aan anderen te laten zien, moet je jezelf wel afsluiten. Want anders zouden ze je kwetsbaarheid zien en dan kunnen ze je raken. Zowel heftige emoties tonen als geen emoties tonen dienen beiden hetzelfde doel. Namelijk anderen op afstand houden, om jezelf nog enigszins veilig te voelen.
Is er een behandeling mogelijk, om het trauma te verwerken?
Een van de bekendste behandelingen is EMDR. Dit is een methodiek die bij toeval ontdekt is. Men weet nog steeds niet wat precies de werking is van EMDR, maar het werkt wel. Nadat de therapeut je geholpen hebt in trance te gaan, ga je in je onbewuste op zoek naar de herinnering die te maken heeft met het trauma. Als je contact met die herinnering hebt, vraagt de therapeut om zijn/haar vinger een aantal maal te volgen om vervolgens weer terug te gaan naar alles wat te maken heeft met het trauma. Dit herhaalt zich een aantal keer, totdat de lading van de herinnering af is. Je vergeet het trauma nooit, maar de herinnering beïnvloedt daarna in de meeste gevallen niet meer je emoties in je dagelijks leven. Of in ieder geval in mindere mate. Heb jij ook een trauma doorgemaakt en heb je nog steeds last van de gevolgen daarvan, maak dan eens een afspraak bij praktijk de BergWeg in Westland. Dan gaan we er samen aan werken om jezelf weer terug kan vinden.