,

Twijfel jij ook wel eens of dit de relatie is die je zocht?

Twijfel jij ook wel eens of dit de relatie is die je zocht?

twijfel, relatie, eindpunt of begin

Ik denk dat het heel normaal is dat je af en toe of zelfs regelmatig twijfelt of je partner, deze relatie wel de juiste voor je is. Is dit wel de partner die het beste is wat je kon overkomen, die het beste in jou naar boven haalt? In een relatie leef je, in de meeste gevallen, zo intensief met elkaar samen, dat dagelijkse ergernissen er bij horen.

Zolang je nog verliefd bent, heb je een blinde vlek voor de eigenschappen, gewoontes, normen en waarden van je partner, lijkt het alsof alles even geweldig is aan hem/haar.

Pas als verliefdheid overgaat in houden van, ga je ook met je ogen naar je partner kijken. Tijdens de periode van verliefdheid keek je alleen met je hart, was je vooral gefocust op het fijne gevoel dat je partner je gaf. En de kans is groot dat je partner ook zo naar jou keek, waardoor het leek alsof jullie voor 100 % een match hadden. Een moeilijk moment als je er achter komt dat die gedachte niet klopt!

Hoe gaat verliefdheid over in houden van?

Gelukkig blijven we niet ons hele leven verliefd op onze partner. Dat zou zeer vermoeiend zijn, maar ook lastig om goed in de maatschappij te functioneren, zo met je hoofd in de wolken. Het is wel heerlijk om af en toe nog verliefde gevoelens te hebben voor je partner.

Tijdens een vakantie o.i.d., als er minder sociale verplichtingen zijn en minder stress, meer tijd voor elkaar, kunnen die gevoelens zo maar weer de kop op steken.

Als jullie met elkaar verder willen na de eerste verliefdheid, zal je merken dat het fijne verliefde gevoel verandert in een rustiger gevoel, dat hoort bij je veilig voelen bij je partner, voelen dat je mag zijn wie je bent bij de ander. Vanaf dat moment zal je relatie meer voelen als een basis van waaruit je  vertrekt om je leven te leven en ook steeds graag weer naar terug keert.

Helaas ga je in deze fase ook de minder prettige eigenschappen van je partner leren kennen. En je partner die van jou natuurlijk. Zolang je er samen over kan praten, zelfs om kan lachen, is er niets aan de hand.

Als je meer ruzie hierover gaat maken, maar je kan er daarna rustig over praten en je voelt beiden nog steeds de ruimte bij elkaar om te zijn wie je bent, heb je geen hulp van buitenaf nodig voor je relatie.

Wat kan een signaal zijn dat je relatie hulp van buitenaf nodig lijkt te hebben?

Als de ruzies steeds hoger oplopen en er wordt niets meer uitgepraat, komen er barsten in het houden van. Als jullie dan beiden proberen de ander te overtuigen van je eigen gelijk, komen jullie samen in een machtsspel terecht. Dan gaat het over winnen en verliezen. In dat geval verliest de relatie. Als jij en/of je partner denkt dat jullie problemen opgelost kunnen worden als de ander zou veranderen, dan zal de relatie steeds minder veilig voelen.

Twijfel je aan je relatie?

Twijfel je aan je relatie? Willen jullie je relatie nog een eerlijke kans geven? denk dan eens aan relatietherapie. In relatietherapie gaan we op zoek naar jullie behoeften achter jullie gedrag. Wat hoop je te krijgen van je partner door te doen wat je doet?

Als je dan ook nog een echt luisterend oor vindt bij je partner voor de kwetsuren die hij/zij je onbedoeld heeft aangedaan, krijgt jullie relatie een nieuwe kans.