Gespecialiseerd in Relatietherapie & Individuele Therapie
Praktijk de Bergweg
Liefde is de moeilijkste puzzel die er is en bestaat toch maar uit twee stukjes
Liefde is de moeilijkste puzzel
die er is en bestaat toch maar uit twee stukjes.
Ooit was je verliefd op je partner, vond je alles even geweldig aan die ander. Dat wat je ooit aan trok in die ander, kan nu een bron van ergernis zijn. Wat is er gebeurd? Hoe kom je steeds in diezelfde negatieve patronen terecht?
Liefde is emotie. Je bent emotioneel met elkaar verbonden en je reageert op elkaars signalen. Als er stress is, bijvoorbeeld als je een druk gezin hebt, een baan die veel van je vraagt, ouders die mantelzorg nodig hebben, kan het ongemerkt gebeuren dat je steeds minder tijd en aandacht in je relatie investeert.
Hierdoor zal je steeds meer voelen dat jullie elkaar kwijt raken. Als een plant geen water krijgt, gaat hij dood. Als een relatie geen aandacht krijgt, is de kans groot dat hetzelfde gebeurt.
We weten uit onderzoek hoe belangrijk het is om je emotioneel verbonden te voelen: mensen leven langer, herstel van ziekte gaat sneller. De basis van je relatie is de hechting aan elkaar. Die hechting, een gevoel van verbondenheid, is van levensbelang en iedereen heeft dat nodig.
We willen ons gezien, gewaardeerd en bemind voelen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je in je relatie het gevoel hebt dat je jezelf en autonoom kunt zijn. Ook emotionele en seksuele intimiteit horen bij een fijne relatie.
Ik werk volgens een goed onderzochte methode (EFT) om je te helpen de verbinding met je partner weer te herstellen.
“Mensen gaan vaak tegen elkaar schreeuwen als ze ver van elkaar verwijderd zijn”
Relatietherapie
volgens de E.F.T.visie
Volgens de visie van Emotionally Focused Therapy (EFT) gaat achter elk relatieprobleem (elkaar verwijten, bekritiseren of contact vermijden) de behoefte aan diepe emotionele verbondenheid schuil.
De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan!
In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn.
Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.
Met behulp van EFT kan ik je helpen om:
De negatieve interactiecirkel op te sporen waarin jullie verzeild zijn geraakt. Dit wordt in EFT de ‘dans’ genoemd waarin je wordt meegesleept. Niet je partner is het probleem in de relatie, maar dit patroon, deze dans is het probleem.
Het verlangen en/of de behoeften te vinden bij jezelf en bij je partner, die achter het verwijt, de kritiek of het terugtrekken schuilt.
Een nieuwe manier van kijken en reageren te leren, zodat de relatie hersteld kan worden. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten.
“Een leven zonder liefde is geen leven, het is enkel een bestaan”
In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de maat te dansen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen. Dan wordt ‘dansen’ weer een fijne bezigheid.
Overigens is relatietherapie ook heel zinvol voor stellen die de knoop al hebben doorgehakt.
De SCHIP-aanpak is hierbij behulpzaam. Zelfs als het al langer geleden is dat jullie relatie beëindigd is. Als jullie merken dat alle boosheid die je blijft voelen richting je ex-partner veel energie kost en dat jullie kinderen er last van hebben dat jullie elkaar nauwelijks kunnen verdragen, helpen jullie jezelf en jullie gezin door een SCHIP-traject in te gaan. In dit traject geven we aandacht aan de post-relationele rouw. Er ontstaat erkenning voor wederzijdse kwetsuren en herstel van vertrouwen met als uiteindelijke doel een nieuwe verbinding met elkaar aangaan als ‘partners in ouderschap’.
De kern van de SCHIP-aanpak
– reconstructie van de reden van de misgelopen relatie
– elkaar niet loslaten, maar opnieuw verbinden als partners in ouderschap
– gezamenlijk rouwen om de verloren relatie
– aandacht voor het verlies (onder het conflict)
– aandacht voor herstel van vertrouwen
Goede ouders zijn we allemaal maar hoe worden we goede ex-partners? Maak een afspraak bij praktijk de BergWeg als jullie behoefte hebben aan een SCHIP-traject.
Ervaring van anderen
“Ik gaf geen dubbeltje meer voor onze relatie. Na de relatietherapie heeft mijn partner mij ten huwelijk gevraagd en ik heb volmondig “ja” gezegd”
Angela 43 jaar