Gespecialiseerd in Relatietherapie & Individuele Therapie
Praktijk de Bergweg
Van weg lopen voor jezelf is nooit iemand dichter bij zichzelf gekomen.
Van weg lopen voor jezelf
is nooit iemand dichter bij zichzelf gekomen.
Ik ben in 1958 geboren als oudste kind in een gezin van 4 kinderen. Mijn ouders hadden een tuinbouwbedrijf. Hier heb ik al heel jong geleerd om hard te werken. Voor emoties was niet veel ruimte. Het was een gezin waarin “niet zeuren, maar gewoon doorgaan” het motto was.
Ik ben getrouwd en heb 2 volwassen kinderen, 2 aangetrouwde kinderen en 2 kleinkinderen.
Naast meehelpen in het bedrijf van mijn partner, heb ik vrijwilligerswerk gedaan op de school van mijn kinderen en bij de DVN, waar ik vooral lotgenotencontact voor kinderen met diabetes type I begeleid heb en gespreksgroepen voor de ouders van die kinderen.
Daarnaast deed ik van alles wat met zorg te maken had, zoals EHBO-les geven op scholen, werken als doktersassistente bij een huisarts en daarna als praktijkondersteuner bij diezelfde huisarts.
Tijdens dat werk besefte ik dat ik vooral interesse had in de psyche van de mensen. Wat beweegt mensen om iets te doen, of juist niet te doen, terwijl het zou getuigen van goede zelfzorg als men het wel zou doen?
Omdat ik meer wilde weten van alles wat mensen wel of niet in beweging zet richting verandering, ben ik in 2008 bij BGL gestart met de opleiding Counseling met verbeeldingskracht. Nadat ik mijn diploma hiervoor behaald had, ben ik aansluitend de 2-jarige opleiding Integratieve psychotherapie bij BGL gaan volgen. Toen ik ook dat diploma in mijn zak had, heb ik Psychosociale Basiskennis bij het opleidingsinstituut Con Amore gevolgd.
In 2012 ben ik met mijn praktijk gestart. In de jaren daarna heb ik allerlei korte en langere cursussen gevolgd om mezelf verder te ontwikkelen als therapeut. Zoals, in willekeurige volgorde:
- EFT (relatietherapie volgens de methodiek van Emotionally Focused Therapy)
- SCHIP-aanpak (methodiek om cliënten te begeleiden bij het afhechten van hun relatie)
- Inner Child (werken met het innerlijke kind van de cliënt)
- Ericksoniaanse hypnotherapie
- EMDR
- RET (cognitieve gedragstherapie)
- Rouw en verlies
- NLP-technieken
- TA (Transactionele analyse)
- Intervisie
“Je voetstappen zijn de weg. De weg ontstaat door lopen en achterom kijkend zie je het pad”
Tijdens dat ontwikkelingsproces begonnen de puzzelstukjes op hun plek te vallen. Niet alleen in mijn eigen proces, maar ook voor wat betreft mijn kwaliteiten en interesses.
Zowel mijn rust als mijn creativiteit, inlevingsvermogen en humor blijken belangrijke instrumenten te zijn tijdens het therapieproces. Ook mijn vermogen om veiligheid te creëren en dicht bij de cliënt te staan, kan ik hierbij inzetten. Ik doe dit alles met een open en warme benadering, zonder oordeel.
Het is mijn passie om mee te mogen lopen met jou als cliënt tijdens je “reis”, waarin je op zoek gaat naar wie je werkelijk bent en wat voor jou belangrijk is, naar welke waarden je richting geven in de keuzes die je maakt.
Gun jezelf dat cadeau om te werken met datgene waar je last van hebt, om zo op zoek te gaan naar je eigen innerlijke balans en kracht. Zodat ook jij weer van jezelf leert houden, vanuit een weten dat je goed bent zoals je bent.
Wat is de reden dat ik deze naam gekozen heb voor mijn praktijk?
Ik ben zelf erg gelukkig, als ik wandel in de bergen. Ik voel me dan één met de natuur en tegelijkertijd heel nietig. Ik hou van de begrenzing in de bergen. Tevens blijven de uitzichten boeien, want na iedere bocht in de weg is het uitzicht weer anders.
De BergWeg staat voor de weg die de cliënt gaat tijdens het therapieproces. Soms is het een makkelijke weg, soms een bijna onbegaanbare met vele hindernissen. Soms is de weg al van ver te zien, soms is de weg nauwelijks te herkennen, of zelfs helemaal uit het zicht.
Soms sta je stil op je weg, om te kiezen welke kant je op wil, of wil je achterom kijken, om te zien welk traject je al afgelegd hebt. Soms is het nodig om een stukje terug te gaan, omdat je jouw weg kwijt bent. Je weet wel waar je uit wil komen (het doel dat je wil bereiken).
Het valt me op dat de berg vaak als metafoor voor de klacht of het probleem gebruikt wordt tijdens therapiesessies.
In dat geval is het doel dat aan het eind van de therapie de “berg weg” is.
Ervaring van anderen
“Ik had de overtuiging dat ik er alleen mocht zijn als ik mezelf wegcijferde. Nu weet ik dat ik het waard ben om goed voor mezelf te zorgen. Ook ik mag er zijn, met mijn kwaliteiten ėn mijn tekortkomingen.”
Barbara 27 jaar