,

Kenmerken van een ongezonde relatie

Kenmerken van een ongezonde relatie

Vaak herkennen de personen die in zo’n relatie zitten, in eerste instantie helemaal niet dat het om een ongezonde relatie gaat. Toch zijn er vanaf het begin signalen, die wellicht eerder door je omgeving opgepikt worden dan door jezelf.  Voel je zelf steeds meer onzeker over jezelf, angstig zelfs? Ben je steeds bereid om je eigen behoeften te negeren, om de relatie harmonieus te houden? Of gaat je relatie van hoge pieken naar diepe dalen? Of voel je jezelf zo  versmolten met de ander, dat het lijkt alsof je jezelf steeds meer kwijt raakt?

Wat kan je zelf herkennen als signalen dat je in een ongezonde relatie zit?

In de fase van verliefdheid lijkt het alsof je de hele dag op een roze wolk zit. Alles is geweldig aan je partner en je partner lijkt alles geweldig aan jou te vinden. Wat zijn de eerste signalen dat deze relatie misschien wel te mooi is om waar te zijn?

–       Je voelt je angstig als jullie niet samen zijn

–       Je bent steeds op zoek naar goedkeuring van je partner

–       Je gaat moeilijke gespreksonderwerpen uit de weg

–       De relatie haalt niet het beste in je naar boven

–       Je identiteit lijkt gebaseerd op je relatie, alsof je zonder die relatie niemand zou zijn

–       Je bent steeds gericht op wat je partner wil, lijkt niet meer te weten wat je zelf wil

–       Jouw grenzen zijn onduidelijk en worden niet serieus genomen

–       In jullie relatie spelen bezitterigheid, afhankelijkheid en jaloezie een rol

Je weet dat er iets niet klopt als je beseft dat er geen gelijkwaardigheid is in de relatie, jij  geeft en de ander neemt. De ander bepaalt en jij moet doen wat er van je verlangt wordt. Je voelt jezelf steeds meer onzeker en kleiner worden.

Wat is vaak de onderliggende oorzaak van een ongezonde relatie?

Vaak hebben beide partners een onderliggend hechtingsprobleem. Er ligt verlatingsangst of bindingsangst op de loer, omdat je ooit over jezelf geleerd hebt dat je er niet toe doet. Of niet goed bent zoals je bent. Of er alleen maar mag zijn, als je doet wat de ander wil. Als je jezelf diep van binnen niet durft te hechten, zoek je het conflict. Je bent bereid bij die ander te blijven, zolang die ander alles doet wat jij wil. Zo hoop je over jezelf te kunnen leren dat je er wel toe doet. Zodra de ander niet bereid is te doen wat jij wilt, lijk je geconfronteerd te worden met die nare overtuiging over jezelf en dat is pijnlijk.

Verlatingsangst ontstaat als je in je vroege jeugd niet van je verzorgers op aan kon. Dan ben je geneigd grenzeloos te zijn. Jouw wil doet er niet toe. Je bent bereid jezelf weg te cijferen in het belang van de relatie. Als jullie jezelf herkennen in bovenstaande omschrijving is het van belang om aan de relatie te werken, maar wellicht nog belangrijker om aan jezelf te werken. Als je over jezelf leert dat je goed bent zoals je bent, met al je kwaliteiten EN je tekortkomingen, leer je van jezelf te houden. Pas dan is het mogelijk om jullie relatie gezond te maken. Maak eens een afspraak bij praktijk de BergWeg voor relatietherapie. In dat traject is ook ruimte voor individuele therapie, waar nodig.